luiken - HEFI - de Luikenspecialist,  BEDIENINGEN:

 
 1) Met de hand, buitenshuis: de meest oorspronkelijke methode: naar buiten gaan en de luiken met de hand open of dicht doen en vastzetten.
2)

Met de hand, van binnenuit: kan alleen bij naar binnen draaiende ramen. Methode is gelijk aan methode 1.

3)  Van binnenuit met een binnenopener: Een mechanische overbrenging door de muur of het kozijn heen, waarbij door een slingerstang of monocommandostang de luiken van binnenuit gesloten en geopend kunnen worden. Vooral bij vastglas in het raam een zeer geschikte mogelijkheid.
4) Van binnenuit, elektrisch: De luiken worden met elektromotor aangedreven en kunnen door een schakelaar worden gesloten of geopend. Tegenwoordig kan dat ook via het zogenaamde "home-motion" systeem met de afstandbediening of via een vrij programmeerbare schakelklok, waarbij de luiken zich bij zonsondergang en zonsopkomst, of op een eigen gewenst tijdstip automatisch sluiten en openen.
5) Schuifluiken: Schuifluiken moeten schuiven via de rails waaraan zij hangen. Dit kan met de hand, of elektrisch met een elektromotor en schakelaars en / of afstandbediening. Schuifluiken komen enkelvoudig voor, dubbel of driedubbel, afhankelijk van de te sluiten oppervlakte. Ook is er een systeem, waarbij de schuifluiken als een harmonica opzij geschoven kunnen worden, de zogenaamde schuifvouwluiken.
6) Luikbeslag: Standaard verwerken wij roestvrij en onderhoudsarm luikbeslag, meestal gemaakt van zwartgelakt aluminium en zwart ingekleurd kunststof (PA) Hieronder wat voorbeelden:
hoekhang rechte hang  langhang luikvastzetter 'marseillaise'

'vrouwenkopje frans' luikvastzetter verdekt  dubbele luiksluiting muurduim
kozijn duim binnenopener          luikvastzetter        'vrouwenkopje    duits' windhaak